Director-artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice  „Doina"

Ilona Stepan s-a născut în anul 1964. Și-a făcut studiile la Şcoala specială de muzică „Eugen Coca", apoi la Academia de Muzică „G. Musicescu" din Chişinău, la specialitatea Dirijat Coral, susţinând diploma cu menţiune. Ulterior și-a desăvârşit măiestria dirijorală (studii post-universitare) la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, România.

În anii 1987-1990 este conducător al colectivului de copii în ansamblul „Speranţa", cu care participă la diferite concerte şi festivaluri, obţinând numeroase diplome şi menţiuni. Din 1991 până în prezent activează la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la catedra - Dirijare, iar din 1997 deţine funcţia de şef de catedră şi conducător artistic al corului catedrei. În 1999 a înfiinţat şi a coordonat formaţia „UniVox" (Vocal Band), fiind totodată şi liderul acestei formaţiuni corale cu, care a participat la diferite festivaluri de jazz, atât naţionale cât şi internaţionale. Din martie 2002 Ilona Stepan devine dirijorul Corului „Union Fenosa" (actualmente Corul Național de Cameră). 

Este invitată permanent la importante concursuri internaţionale în calitate de membru al juriului. În anul 2000, Ilona Stepan obţine bursa de Excelenţă a fundaţiei „Soros". Este laureată a mai multor concursuri şi festivaluri internaţionale, iar la două dintre ele, la care obţine premiul special pentru cel mai bun dirijor: Concursul Internaţional de Muzică Corală „Europe it's a Songs", Barcelona, Spania 2002; Concursul Internaţional Coral de Interpretare a Muzicii Romantice, Vlajovo-Brezy, Cehia, 2003. Ilona Stepan se manifestă ca un dirijor profesionist, cu înalte aptitudini artistice şi organizatorice.

În prezent duce o vastă şi fructuasă activitate artistică, având numeroase evoluări în concerte, concursuri, festivaluri internaţionale de interpretare corală şi posedând un bogat repertoriu din palmaresul muzicii corale. Din Februarie 2013, Ilona Stepan este director artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina".Este invitată permanent la importante concursuri internaţionale în calitate de membru al juriului. În anul 2000, Ilona Stepan obţine bursa de Excelenţă a fundaţiei „Soros". Este laureată a mai multor concursuri şi festivaluri internaţionale, iar la două dintre ele, la care obţine premiul special pentru cel mai bun dirijor: Concursul Internaţional de Muzică Corală „Europe it's a Songs", Barcelona, Spania 2002; Concursul Internaţional Coral de Interpretare a Muzicii Romantice, Vlajovo-Brezy, Cehia, 2003. Ilona Stepan se manifestă ca un dirijor profesionist, cu înalte aptitudini artistice şi organizatorice.

În prezent duce o vastă şi fructuasă activitate artistică, având numeroase evoluări în concerte, concursuri, festivaluri internaţionale de interpretare corală şi posedând un bogat repertoriu din palmaresul muzicii corale. Din Februarie 2013, Ilona Stepan este director artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina".

În februarie 2013 director artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina" devine Ilona Stepan. În 2020, prin decret prezidenţial a fost desemnată cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – Artist al Poporului. În 2021, colectivului i se acordă Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii pentru anul 2020.