EUGEN DOGA   -  În anul Luceafărului Muzical

EUGEN DOGA - În anul Luceafărului Muzical

DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

De Ziua Națională a Culturii, zi simbolică pentru noi toți prin nașterea lui Eminescu, personalitatea căruia a generat apariția acestei sărbători, omagiem nu doar creația marelui geniu, ci și orice fenomen, eveniment, personalitate culturală de importanță națională. Începem anul 2022 cu muzica Luceafărului Muzical - Eugen Doga, printr-un deosebit concert, în care vor răsuna fragmente din minunatele balete „Luceafărul” și Venancia”.

 Baletul „Luceafărul” reprezintă o descifrare a muzicalității textului eminescian, pusă pe note de maestrul Doga, pe libretul lui Emil Loteanu. A fost scris în cea mai frumoasă perioadă de creație a compozitorului, între 1971-1981, și este una din cele mai reprezentative lucrări ale acestuia: „În sec. XXI, sunt gata să renunţ la toate, dar aş lua doar baletul „Luceafărul””- zicea maestrul. Venancia este și el un balet despre iubire, dar și despre lupta eroică pentru dreptate și libertate, bine și rău, ilustrate printr-o muzică bogată, bazată pe melosul folcloric amerindian dar și cel al țărilor din America Latină, într-o scriitură europeană.

Pe scena Palatului Republicii se vor produce: Capela Corală Academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta maestrului Mihail Agafița. Solistă - soprana Elena Demirdjean.

Date

13 January 2022

Tags

Ianuarie, 2022